Nauttimalla epäpuhdasta vettä tuotat itsellesi turhia ongelmia

Epäpuhtaan veden nauttiminen altistaa meitä tietyille vaaroille. Jaetaan ne tässä aluksi lukemisen helpottamiseksi kolmeen pääkohtaan.

  1. Vesivälitteiset sairaudet, jotka johtuvat taudinaiheuttajista bakteerit ja alkueläimet ehkä virukset.
  2. Jotkut näistä sairauksista johtuvat myös haitallisten levien ja sinilevien tuottamista myrkkyistä.
  3. Muita lähteitä ovat teollisuus- ja tuotantolaitoksista peräisin olevat kemikaalit, maatalous- ja maatalouskäytännöt, ihmisen toiminta ja monet muut.

Ihmiset voivat altistua näille saasteille eri reittejä, kuten juomaveden, virkistysvesien jopa kalojen ja äyriäisten kautta. Lähes kaikki juomavedessämme mahdollisesti olevat epäpuhtaudet ovat ihmis-silmälle näkymättömiä. Siten saattaakin mennä vuosia, ennen kuin huomaat ongelman.Siksi tiedotamme näistä epäpuhtauksista, jotka ovat vastuussa joistakin aggressiivisimmista vesivälitteisistä sairauksista. Toki huomioitava, että Suomessa kaikki eivät ole ongelmana.

Veden epäpuhtauksien lähteet


Ensisijaisia ​​lähteitä ovat ihmis- ja eläinjätteet sekä maataloustoiminta, mukaan lukien lannoitteiden käyttö ja niin edelleen. Myös poikkeukselliset sääolot ovat lisääntyneet ja mm. niistä johtuvat valumat ja tulvat lisäävät saastumisriskiä.

Veden saastuminen tapahtuu, kun veteen liittyvien sairauksien ja ravinteiden tekijöitä, kuten typpeä ja fosforia, huuhtoutuu kaupunki-, asuin- ja maatalousalueilta pintavesiin, pohjavesiin ja rannikkovesiin. Juomavesi voi myös saastua valmistus- ja teollisuustehtaiden kemiallisten valumien seurauksena.

Myös luonnossa on taudinaiheuttajia ja raskasmetalleja, jotka voivat päästä pohjavesilähteisiin. Ihmiset, jotka saavat vettä julkisista tai yksityisistä kaivoista, ovat alttiimpia taudinaiheuttajille.
Vesivälitteiset taudit tarttuvat helposti, kun saastunutta vettä käytetään eri tarkoituksiin, kuten juomiseen, jään valmistamiseen, kypsentämättömien hedelmien ja vihannesten pesuun sekä siivoamiseen.

Mitä vedessäsi voi olla – tai mitä sairauksia, oireita tai ongelmia juomavedestä voi tulla

1. Salmonella

Ihmiset saavat yleensä salmonellatartunnan syötyään ruokaa tai juotuaan ulosteiden saastuttamaa vettä. Kun kotieläimet tai luonnonvaraiset eläimet jättävät ulosteensa vesipintoihin, kuten jokiin, järviin, lampiin, puroihin tai niiden lähelle, salmonellavirus voi päästä yksityisiin kaivoihin, vesisäiliöihin tai muihin vesivarastoihin, varsinkin tulvan jälkeen.Haitallinen jäte voi sitten yhdistyä eri välineiden veteen, mukaan lukien saastuneen huleveden valuma, maatalouden valuma ja muut. Salmonellan yleisimpiä oireita ovat oksentelu, kuume, ripuli, vatsakrampit, nestehukka (yleinen pikkulapsilla) ja muut.

2. Hepatiitti A

A-hepatiitti on erittäin tarttuva sairaus, joka vaikuttaa ensisijaisesti maksaan. Voit saada taudin juomalla hepatiitti A -virusta (HAV) sisältävää vettä tai olemalla läheisessä kosketuksessa tartunnan saaneen kanssa. Saastuneella vedellä valmistettujen ruokien peseminen ja syöminen voi myös altistaa sinut taudille.

3. Hepatiitti A

A-hepatiitti on erittäin tarttuva sairaus, joka vaikuttaa ensisijaisesti maksaan. Voit saada taudin juomalla hepatiitti A -virusta (HAV) sisältävää vettä tai olemalla läheisessä kosketuksessa tartunnan saaneen kanssa. Saastuneella vedellä valmistettujen ruokien peseminen ja syöminen voi myös altistaa sinut taudille.

Hepatiitti A:n oireita ovat vatsakipu, masennus, pahoinvointi, väsymys, laihtuminen, keltaisuus, kuume, ruokahaluttomuus, saviväriset suolen liikkeet ja muut. Infektio häviää yleensä muutamassa viikossa, mutta se voi muuttua vakavaksi ja kestää useita kuukausia.

4. Kryptosporidioosi

Kryptosporidioosi on infektio, joka kohdistuu suolistoon. Mikroskooppinen loinen Cryptosporidium aiheuttaa taudin. Tämä organismi elää suolistossa ja esiintyy tartunnan saaneiden ihmisten ja kotieläinten, kuten nautakarjan, lampaiden, kissojen ja koirien, ulosteissa. Tartunta leviää yleensä nauttimalla saastunutta ruokaa tai vettä.

Kryptotartunnan saaneet ihmiset kokevat yleensä oireita, kuten ripulia, vatsakipuja, pahoinvointia, oksentelua, kuumetta, päänsärkyä, ruokahaluttomuutta jne.

5. Lavantauti

Lavantauti on henkeä uhkaava bakteeri-infektio, jolle on tunnusomaista akuutti suoliston haavauma ja infektio. Se leviää pääsääntöisesti, jos ihmiset nauttivat saastunutta vettä tai saastuneella vedellä pestyä ruokaa.

Joitakin yleisiä lavantaudin oireita ovat jatkuva kuume (jopa 39–40 °C), heikkous, päänsärky, ruokahaluttomuus, vatsakivut, ihottumat tai punaiset täplät, lihaskivut ja hikoilu. Lavantautia tavataan vuosittain noin 12 miljoonaa tapausta eri puolilla maailmaa.

6. Kolera

Kolera on infektio, joka vaikuttaa ensisijaisesti ohutsuoleen. Virus tarttuu juomalla vettä, joka sisältää jäämiä ulosteesta. Kun käsittelemätön vesi menee jäteveden läpi vesistöihin, se voi vaikuttaa kotitalouksien vesihuoltoon.

Kolerasta kärsivillä ihmisillä voi olla oireita, kuten kuivumista, pahoinvointia, oksentelua (vakavissa tapauksissa jopa tunnin ajan), runsasta ripulia, vatsakramppeja ja päänsärkyä. Suomessa ei koleraa juurikaan esiinny.

7. Ripuli

Ripuli on yksi yleisimmistä veden saastumisen aiheuttamista sairauksista. Se ilmenee suolistoinfektion tai ruokamyrkytyksen seurauksena eläin- tai ihmisjätteistä peräisin olevien taudinaiheuttajien saastuttaman juomaveden seurauksena. Useimmissa tapauksissa se johtuu vesivälitteisten bakteerien, virusten ja alkueläinten läsnäolosta.

8. Punatauti

Punatauti on vesiperäinen sairaus, jolle on ominaista vaikea ripuli sekä verta tai limaa ulosteessa. Se vaikuttaa pääasiassa suolistoon ja leviää huonon hygienian seurauksena. Sen voivat aiheuttaa myös vaarallisen ruoan ja juomaveden bakteerit, virukset tai loiset sekä ihmiset, jotka ovat kosketuksissa ulosteen kanssa. Punatautia sairastavat ihmiset kokevat yleensä yleisiä oireita, kuten ripulia, kuumetta, pahoinvointia, kuivumista, vatsakramppeja ja kipua.

9. Amebiasis (matkaripuli)

Jos pidät matkustamisesta, olet todennäköisesti kuullut yleisestä vesivälitteisestä taudista, joka vaikuttaa miljooniin matkustajiin joka vuosi. 80 prosenttia matkaripuleista johtuu bakteerien enteropatogeeneista, erityisesti ameeba-alkueläimistä. Se saastuttaa yleensä paksusuolen ja maksan. Amebiaasin oireita ovat lievä tai vaikea ripuli, johon liittyy limaa ja verta. Tartunta leviää viemäriveden saastuttaman veden kulutuksen, huonon hygienian ja kärpästen kautta.

10. Syöpä

Kemikaalien, kuten MTBE ja kloorattujen liuottimien saastuttama juomavesi lisää syöpäriskiä, ​​kun ihminen käyttää tällaista vettä. Aineet ovat syöpää aiheuttavia, mikä tarkoittaa, että ne voivat vahingoittaa DNA:ta ja aiheuttaa syöpäkasvaimia.

11. Fluoroosi

Fluoroosi on sairaus, joka vaikuttaa negatiivisesti hampaiden ja luiden terveyteen. Tämä tauti johtuu yleensä pohja- tai pintaveden juomisesta, jossa on suuria pitoisuuksia fluoridikemikaaleja. Kemikaalia esiintyy luonnossa pohjavedessä ja se vaikuttaa miljooniin ihmisiin ympäri maailmaa.

12. Lyijymyrkytys

Lyijy voi päästä juomaveteen esimerkiksi vanhojen putkien kautta tai myrkyllisten kemikaalien kautta pohjavesiin. Nieltynä metalli voi aiheuttaa ihmisille lyijymyrkytyksen. Lapset ovat erityisen alttiita, koska heidän kehonsa ei pysty käsittelemään kohonneita lyijypitoisuuksia. Lyijymyrkytys voi johtaa lukuisiin terveystiloihin, kuten anemiaan, lisääntymisjärjestelmän ongelmiin ja korkeaan verenpaineeseen. Se voi vaikuttaa myös munuaisiin ja hermostoon.

13. Arseenimyrkytys

Arseenimyrkytys on tila, jonka aiheuttaa jatkuva esimerkiksi juomavedestä saatava vähäinen arseenialtistus – yleensä pitkällä aikavälillä. Kemikaali voi aiheuttaa virtsarakon, munuaisten, keuhkojen ja ihon ongelmia, jotka voivat johtaa syöpään. Arseenimyrkytys vaikuttaa miljooniin ihmisiin maailmanlaajuisesti, jotka ovat riippuvaisia ​​arseenilla saastuneesta vedestä.

14. Maksa- ja munuaisvauriot ja neurologiset ongelmat

Kemiallisten epäpuhtauksien saastuttama juomavesi voi johtaa joihinkin maksa- ja munuaisvaurioihin. Kemialliset epäpuhtaudet, kuten MTBE ja klooratut liuottimet, ovat kaksi pääsyyllistä. Nämä saasteet liittyvät maksatulehdukseen, maksan vajaatoimintaan, munuaisten vajaatoimintaan tai munuaiskivien kehittymiseen. Ne voivat myös pahentaa muita sairauksia, jotka vaativat näiden elinten tukea. Pitkäaikainen altistuminen kemiallisilla saasteilla täytetylle juomavedelle liittyy myös joihinkin neurologisiin ongelmiin, kuten ADHD.

15. Trakooma

Trakooma on silmätulehdus, joka syntyy puhtaan veden rajallisesta saatavuudesta johtuvan puutteellisen sanitaation ja hygienian seurauksena. Se vaikuttaa enimmäkseen lapsiin ja naisiin. Lisäksi noin kuusi miljoonaa ihmistä maailmanlaajuisesti on sokeutunut taudin vuoksi. Suomessa tautia ei enää esiinny.

16. Polio

Polio on polioviruksen aiheuttama erittäin tappava virusinfektio. Tartunta leviää tartunnan saaneen henkilön ulosteilla saastuneen veden välityksellä. Kun virus pääsee verenkiertoon, se kohdistuu hermostoon ja tuhoaa sen, mikä johtaa äärimmäiseen heikkouteen. Useimmissa tapauksissa se aiheuttaa halvaantumisen. Oireita ovat kuume, kouristukset, päänsärky ja halvaus myöhemmässä vaiheessa.

Tutustu eri vedenpuhdistimiimme tästä:

Lue myös