Usein kysyttyä veden­puhdistami­sesta

“Miksi tulisi varmistua puhtaan veden saannista, kun sitä saa Suomessa kokoajan hanasta?”

Lähdetään siitä skenaariosta, että ei saa, jotain on tapahtunut. Vedensaanti jää omille harteillesi, oletko varautunut?

Vedenlaatu kannattaa kyseenalaistaa.

Vedenpuhdistaminen.com on juuri sitä varten, että ihmiset ymmärtäisivät sekä vedenlaadun puutteet ja sen vaikutukset hyvinvointiin ja miten varautua siihen hetkeen kun vettä ei tulekaan hanasta tai olet evakossa mökilläsi.

Ilman puhdasta vettä, tämä tilanne on hyvin erilainen ja ne jotka ovat varautuneet, voivat olla rauhassa tältä osin, antaa muiden panikoida.

Lisää tietoa puhtaasta vedestä löydät artikkeleistamme:

Vedensuodattimet, kuten hanaan kiinnitettävä suodatin tai pöytäkannu eivät pääsääntöisesti ole puhdistimia. Oikein puhdistettu vesi on aina juomakelpoista, suodatettu vesi on parempaa, mutta ei puhdistettua.

Katso oman käyttötarpeesi mukaan, riittääkö pelkkä suodatin vai tarvitsetko järeämpää puhdistinta, kuten Berkey-vedenpuhdistinta.

Mukaan otettava puhdistin, kuten Berkey, sopii periaatteessa kaikkialle. Matkalle, mökille ja kotiin käy sama puhdistin, mutta sen avulla ei voi suodattaa merivettä.

Sanotaan, että on parempi varoa kuin katua. Puhtaan veden osalta, et voi hävitä vaikka mitään ei tapahtuisikaan, juot vain jatkuvasti puhtaamapaa vettä. Jos kuitenkin kävisi jotain sellaista, missä vesihuoltomme ei toimisikaan, olisit hoitanut itsesi ja läheisesi turvaan tältä osin.

Putkistot Suomessa ovat vanhoja ja niistä liukenee mm. rautaa, sinkkiä ja kuparia. Vedessä on myös puhdistukseen käytettyjä kemikaaleja. Nämä vaikuttavat veden makuun, väriin ja hajuun.

Suomen vesissä on kirjo lääkeaineita, mikromuoveja sekä hormoneja, jotka voivat kulkeutua kotitalouksien käyttöveteen. Eivätkä vedenpuhdistamot ole tässä ajantasaisia.

Kunnallisveteen lisätään klooria, jotta vesi olisi hygieenistä. Kloori kuivattaa ihoa suihkutettuna ja höyry haihtuu hengitysilmaan. Kloori ärsyttää silmiä ja sen hengittäminen vaikuttaa ajan mittaan haitallisesti koko kehoon.

Vesiputkistossa oleva luontoperäinen aines ja mikrobit muodostavat nopeasti biofilmin putkien sisäpinnoille. Biofilmi on yhteisnimitys kaikkien putkien sisäpintoihin kertyvälle limalle. Se on ohut limakerros, joka toimii myös turvapaikkana hiivoille, homeille ja erilaisille muille mikrobikannoille, kuten myös bakteereille.

Puhdas vesi parantaa olennaisesti mökillä tai vapaa-ajan asunnolla viihtymistäsi ja tekee siitä huolettomampaa. Oikean puhdistusratkaisun löytymisen jälkeen ei enää tarvitse huolehtia veden riittävyydestä tai kantamisesta. Saatat myös säästää suuriakin summia valitsemalla vedenpuhdistamis järjestelmän, uuden kaivon rakentamisen sijaan.  

Kokonaisuutta kannattaa miettiä tarkasti ja tehdä valinta, halutaanko puhdistaa vain juoma- ja ruoanlaittokäyttöön tuleva vesi vai halutaanko ratkaisu kaiken talouteen tulevan veden puhdistamiseen. Joskus saattaa riittää pelkkä pesuvedenkin laadun kohentaminen. Laitevalintaan vaikuttaa esimerkiksi myös käyttäjien ja vesipisteiden määrä. 

Kaivo on yleensä kallis investointi ja vapauttaa kävijät juomaveden kuljettamisesta mökille. Mutta voi olla, että kaivon veteen ilmestyy outoja hajuja tai makuja. Kaivojen veden laatu vaihtelee Suomessa paljon. Vaihtelu voi johtua esimerkiksi kaivon sijainnista, käyttötiheydestä, iästä, rakenteista sekä maaperän laadusta. Veden laadun voi tarkistuttaa esimerkiksi vesianalyysillä. Vesianalyysi varmistaa myös sen, että et turhaan ylimitoita puhdistusratkaisua.

Usein kysyttyä Berkey® -veden­puhdistimesta

Tutustu Berkey® -vedenpuhdistimiin:

Alla eri Berkey-mallien puhdistuskapasiteetti, puhdistuskyky ja hinta. Huomioi, että kaikki alla ovat 1-2 suodatinpatruunaa sisältäviä vakiotilauskokoja. Isompiin malleihin mahtuu jopa 8 suodatinpatruunaa ja ne tulee tilata erikseen. Kuvattuna kaikkien maksimipuhdistuskyky maksimimäärällä suodatinpatruunoita kyseiseen laitteeseen.

MallikapasiteettiSuodattimetVirtausnopeus *
Go Berkey.95 litraa1 –
Travel Berkey5,7 litraa210,4 l / h
Berkey Light10,4 litraa215,1 l / h
Berkey Light10,4 litraa432 l / h
Big Berkey8,5 litraa213.2l / h
Big Berkey8,5 litraa426,5 l / h
Royal Berkey12,3 litraa215,1 l / h
Royal Berkey12,3 litraa430,2 l / h
Imperial Berkey17 litraa220,8 l / h
Imperial Berkey17 litraa662.5l / h
Crown Berkey22,5 litraa224,6 l / h
Crown Berkey22,5 litraa898,4 l / h
  • Kompakti Travel Berkey  on ihanteellinen päivittäiseen käyttöön 1-2 hengelle, jotka käyttävät vettä pääasiassa juomiseen tai kun tila on hyvin rajallinen.
  • Big Berkey (1-4 henkilöä) ja Royal Berkey (2-6 henkilöä) ovat suosituimmat koot kotikäyttöön ja pieniin toimistoihin.
  • Imperial Berkey ja Crown Berkey järjestelmät sopivat esimerkiksi aktiivisille tai suuremmille perheille, toimistoihin, kahviloihin ja ravintoloihin, kuntosalille sekä joogasaleihin ja odotustiloihin.
  • Kun käytät Berkeytäsi paikassa, jossa ei ole juomakelpoista vettä, esimerkiksi mökkeillessä, veneillessä tai matkailuautossa, tässä asioita huomioitavaksesi. Kannattaa valita suurempien Imperial Berkey- tai Crown Berkey -tuotteiden väliltä, mikäli tilaa on riittävästi. Tämä siksi, että sinulla riittävä määrä puhdasta vettä juomiseen, ruoanlaittoon ja tarvittaessa peseytymiseen. Travel Berkeyn tai Big Berkeyn voi myös helposti asentaa matkailuautoon.
  • Jos matkustat ulkomaille, Go Berkey tai Travel Berkey sopivat matkalaukkuusi.
  • Sports Berkey juomapullon avulla voit puhdistaa vettä missä tahansa ja mistä tahansa makeanvedenlähteestä. Olitpa sitten töissä, matkalla, vaelluksilla tai retkeillä Sports Berkey varmistaa, että sinulla on puhdasta juomavettä.
  • Ulkoilu ja urheilutapahtumiin, BPA-muovista Berkey Light voi olla hyvä vaihtoehto, koska se on edullinen, kevyt ja kestävä.

Suodattimilla ei vielä ole tehty suoraa mikromuovien poiston testausta. Suodattimien on kuitenkin testattu poistavan virukset, jotka ovat pienempiä kuin mikromuovit. Voidaan varsin hyvin olettaa, että isommat mikromuovikuidut suodattuvat myös. Mutta koska tästä ei ole virallista testitulosta, ei Berkey näin voi julkistaa.

Jos et käytä puhdistettua vettä 3 – 4 päivään, suositelemme, että alasammioon jäänyt vesi ja uusi vesi, joka puhdistetaan uudelleenkäytön ensimmäisessä minuutissa, heitetään pois.

Jos aiot jättää puhdistimesi käyttämättömäksi yli 3 – 4 vuorokauden ajaksi, kuten matkan aikana tai lomalla, on parasta tyhjentää molemmat säiliöt ja jättää ne ylösalaisin astiahyllyyn kuivumaan.

Käyttöönotettaessa paineista vedensuodattimet. Kuumassa ilmastossa tai kuumana kesänä lyhennä aika 2-3 päivään.

Berkey-puhdistimet ovat toiminnoiltaan samanlaisia. Tärkein kysymys on, kuinka montaa henkilöä sen tulisi palvella.

Esimerkiksi Travel Berkey, joka on pienin pöytämalli, sopii parhaiten 1-2 hengelle ja sen säiliö on 5,7 litraa. Suurin malli Crown Berkey on kooltaan 22,7 litrainen eli sopii noin 6-12 henkilölle.


Miten valita oikean kokoinen laite

Suodattimet puhdistetaan irrottamalla ne säiliöstä ja harjaamalla niitä karkealla harjalla esimerkiksi juuresharjalla, kunnes huomaat tummaa väriä irtoavan. Puhdistuksen jälkeen muista paineistaa filtterit uudelleen kuten ensikäyttöön otettaessa.

Metalli- ja muiden osien puhdistaminen tehdään kuten astioita tiskattaessa.

Alkuun Berkey on sijoituksena arvokkaampi kuin joku muu ratkaisu, mutta sen pitkä käyttöikä ja tehokkuus tuo käyttöhinnan reilusti alas. Käytössä Berkey on reilusti muita ratkaisuja edullisempi ja monipuolisempi. Hinnat vuodelta 2019.

Berkey-suodatinpari 0.006€/L

Aqva Ultra suodatin 0.022€/L

Brita Maxtra suodatin 0.08€/L

Pullotettu vesi Polar Spring 5.15L kanisteri 0.30€/L

Vertailussa käytetty suodattimien hintaa ja vaihtoväliä hinnan määrittämiseksi.


Katso käyttäjän vertailu

Käytössä oleva Berkey-suodatin ei kestä pakkasta, koska jää hajottaa suodattimen rakenteen. Ennen varastointia Berkey-suodattimien on hyvä antaa kunnolla kuivua, mikäli sitä säilytetään mahdollisesti pakkasolosuhteissa.

Jos käytät normaalia hanavettä, suodattimen puhdistaminen kerran noin kahdessa kuukaudessa riittää.

Jos käytät likaisempaa vettä, useammin puhdistaminen on tarpeen ja huomaat sen siitä että veden puhdistaminen hidastuu. 

Katso videolta, miten säilytät Berkey-laitteesi oikein, kun se ei ole aktiivikäytössä:

Kyllä voi. Ostamalla lisäosina saatavat valkoiset PF-2 suodattimet, jotka poistavat yli 96% fluorista ja samalla myös arsenikin.

Berkeyn valkoinen PF-suodatin, joka poistaa yli 96% fluorista ja samalla myös arsenikin.
Berkeyn valkoinen PF-suodatin, joka poistaa yli 96% fluorista ja samalla myös arsenikin.

Hyvin likaista vettä puhdistettaessa, esisuodatus on suodattimien käyttöiän kannalta olennaista.

Paras tapa on kaataa esipuhdistettava vesi sileällä hiekalla täytetyn ämpärin läpi, jonka pohjalla on kangas hiekan poisvalumisen estämiseksi ja sen alla reikiä veden valumista varten.

Tämän jälkeen kaada ämpärin vesi normaalisti Berkeyyn.

Suodatinpatruunat tulee ensin paineistaa. Pakkauksen mukana tulee asennuskumi, joka asetetaan suodattimen ja hanan väliin.

Valuta hanasta vettä, kunnes koko suodatinpatruunan läpi tihkuu vettä, vähintään 10 sekuntia kuitenkin. Sen jälkeen suodatin on valmis käyttöön. Lisävarusteena voi ostaa paineistuspumpun jos paineistus tehdään vesijohtoverkon ulkopuolella.

Kaikkiin Berkey malleihin sisältyy kaksi suodatinpatruunaa. Isompiin malleihin voi asentaa useamman patruunan, jopa 8:aan asti.

Mitä useampi suodatin, sitä nopeammin veden puhdistaminen tapahtuu. Veden määrä yläsäiliössä vaikuttaa virtaamisnopeuteen.

Mitä enemmän yläsäiliössä on painetta eli vettä, sitä nopeammin vesi painuu suodattimien läpi. 

Black Berkey® -puhdistuselementtejä ei ole suunniteltu poistamaan hyödyllisiä (ionisia) mineraaleja vesihuollosta. Tällaisia ​​mineraaleja voidaan vähentää, jos niiden pitoisuudet ovat suuret, mutta jotkut niistä sallitaan silti. Berkeyllä ei ole tehty ionisten mineraalien poistumisnopeuden testausta, koska niiden ei ole tarkoitus poistua kokonaan. Markkinoilla ei ole vesisuodatusyrityksiä, jotka julkaisevat tällaisen testin tuloksia myöskään.


Elektrolyytit ovat yhdisteitä, kuten natrium, kalium, kalsium, jne. Ne auttavat suorittamaan lihasten supistumisen ja sydämen syketoimintoja muun muassa useiden kehon tehtävien yhteydessä. Monet elektrolyytit kuuluvat myös hyödyllisten mineraalien luokkaan, joten meillä ei ole erityisiä testituloksia elektrolyyteille. Meillä on testitulokset yhdelle tietylle elektrolyytille, kloridille, jota pelkistävät Black Berkey® -puhdistuselementit yli 99,6%. Jos haluat lisätä elektrolyyttejä veteen, suosittelemme elektrolyyttilisäaineiden käyttöä Berkey®-järjestelmän alakammioon

Kyllä, Berkey-puhdistuselementeillä on kahden vuoden takuu, joka lasketaan kuuden kuukauden välein. Takuu on samanlainen kuin renkaan kulutuspinnan takuu.

Toisin sanoen, jos olet käyttänyt suodattimia kuusi kuukautta, 75% takuusta on edelleen voimassa, joten voit saada korvauksen 25% normaalista kustannuksesta.

Itse järjestelmillä ja niiden osilla on kuuden kuukauden takuu jäljempänä esitetyllä tavalla.

Tarkat takuuehdot löydät jälleenmyyjän sivuilta otsikosta Help/Guarantee.

Kyseiseistä tutkimusta ei ole Suomessa tai EU:ssa tehty, joten emme ota virallista kantaa tähän. 

Linkki amerikkalaistutkimukseen

Usein kysyttyä ZeroWater -veden­suodattimesta

Tutustu ZeroWater-vedensuodattimiin:

Kyllä, jokainen ZeroWater-vedensuodatin sisältää ilmaisen suodattimen. Mielestämme on tärkeää, että pääset heti aloittamaan puhtaalla vedellä.

Napsauta tästä nähdäksesi lisätietoja.

ZeroWater 5-vaiheinen vaihtosuodatin sopii kaikkiin ZeroWater-kannuihin ja annostelijoihin. Suodattimia voi ostaa erikseen tai suurempina määrinä.

ZeroWater ® -suodattimet on valmistettu BPA / BPS-vapaasta polypropeenista. ZeroWater ® vesikannut ja vesiautomaatit on valmistettu BPA / BPS-vapaasta polypropeenista ja ABS ( akryylinitriilibutadieenistyreenistä ).

Puhdista laite haaleassa vedessä miedolla saippualla, huuhtele ja kuivaa huolellisesti paperipyyhkeellä. Olemme havainneet, että kuivaaminen kangasteepyyhkeellä voi jättää saippuajäännöksen taakse, mikä vaikeuttaa 000 lukeman saamista TDS-mittarista.
HUOMAUTUS: puhdista vain vesikannu / -annostelija. Sinun ei tarvitse puhdistaa suodatinta.

Ei, emme suosittele astianpesukoneen käyttöä.

On normaalia, että suodatin on hieman kostea, kun avaat pussin ja / tai irrotat sinisen kannen. Huuhtelemme ZeroWaterissa suodattimen sisällön ennen niiden pakkaamista, jotta suodatinta ei tarvitse huuhdella tai liottaa ennen käyttöä. Tämä voi aiheuttaa kondensoitumista pussin tai kannen sisällä, mikä on vaaratonta.

Kyllä, ZeroWater-suodattimet poistavat kaikki mineraalit vedestä. Suodattimessa ei tehdä eroa hyvien ( mineraalien ) ja huonojen ( kemikaalien ) aineiden välillä, se yksinkertaisesti poistaa kaikki liuenneet kiinteät aineet vedestä.
Suurin osa kuluttamistasi mineraaleista tulee ruoasta; juomaveden mineraalit muodostavat vain pienen osan päivittäisestä mineraalien saannistasi. Tasapainoisen ruokavalion tulisi tarjota sinulle kaikki välttämättömät vitamiinit ja mineraalit. Mineraaleja on kuitenkin mahdollista lisätä takaisin veteen. Voit tehdä tämän:
Lisäämällä tippa suolaliuosta tai pienin ripauksen mineraalisuolaa (kuten Himalajan suolaa ) vesilasiisi.
Mineraalikivien lisääminen suodatettuun veteen.
Voit helposti tehdä oman suolaliuoksen valitsemallasi mineraalisuolalla tai ostaa valmiita tippoja.
Huomaa, että jos lisäät suolaliuosta, mineraalipisaroita tai kivennäiskiviä vesikannuusi tai annostelijaasi, TDS-lukemasi ei ole enää 000.

Voi olla, että suodatin on ruuvattu oikein, mutta se vuotaa vian vuoksi. Vuoto voi aiheuttaa suodattamattoman veden ja suodatetun veden sekoittumisen kannuun tai annostelijaan, mikä johtaa TDS-lukemaan yli 000. TDS-arvo on kuitenkin tässä tilanteessa aina alhaisempi tai yhtä suuri kuin vesijohtovesi.
Ratkaisu: Tarkista suodattimen yläosassa oleva silikonirengas ja vesisäiliön lanka epäsäännöllisyyksien varalta. Niiden tulisi olla sileitä ja sopia helposti yhteen. Suodattimen ulkopuolella ei saa olla reikiä tai halkeamia ( lukuun ottamatta pientä 2 mm: n reikää suodattimen alaosassa ). Jos huomaat virheitä, lähetä meille selkeät kuvat.
Voit testata yllä olevat skenaariot yksi kerrallaan ja mitata veden TDS-arvon ennen suodatusta ja sen jälkeen. Useimmissa tapauksissa yksi yllä olevista ratkaisuista toimii ja TDS-lukema on jälleen 000. Jos näin ei ole, ota yhteyttä asiakaspalveluumme kautta service@zerowater.eu tai kautta + 31 ( 0 ) 88 0034 140.

Tämä riippuu vesijohtoveden TDS-arvosta ( voit mitata tämän käyttämällä TDS-mittaria ). TDS-arvo osoittaa vesijohtovedessä olevien orgaanisten liuenneiden kiintoaineiden tason. Mitä korkeampi TDS, sitä nopeammin suodatin on vaihdettava.
Tarkista vesijohtoveden TDS-arvo ja käytä sitten alla olevaa taulukkoa tai napsauta tästä saadaksesi selville kuinka paljon vettä voit suodattaa jokaisella ZeroWater-suodattimella.
TDS – > 000-001 – > puhdas vesi
TDS – > 002-050 – > alhainen pilaantuminen – > 150 + litraa suodatinta kohti
TDS – > 051-200 – > keskimääräinen pilaantuminen – > 100-150 litraa suodatinta kohti
TDS – > 201-300 – > korkea pilaantuminen – > 50-100 litraa suodatinta kohti
TDS – > 301-400 – > erittäin korkea pilaantuminen – > 30-50 litraa suodatinta kohti
TDS – > 401 + – > erittäin korkea pilaantuminen – > alle 30 litraa suodatinta kohti

Heti kun huomaat, että TDS-arvo on yli 006 tai muutoksen veden hajussa / maussa, on aika vaihtaa suodatin.

Vesijohtovesi maistuu erilaiselta asuinpaikasta riippuen. Tämä riippuu juomaveden lähteestä ja käsittelyprosessista, jonka se käy läpi ennen hanan saavuttamista. Suodatettu vesi maistuu yleensä pehmeämmältä kuin tavallinen vesijohtovesi, jonka tottumiseen voi kestää päivän tai kaksi, mutta sen jälkeen et halua palata takaisin!

Kun suodatin on melkein loppuun käytetty, suodatetun veden haju tai maku voi muuttua, jolloin siitä tulee hapanta tai sitruunaista. Kemiallinen syy tähän on, että kun se on deionisoitu, vedestä voi tulla hapan hiilidioksidin imeytymisen jälkeen. PH voi nousta 7,5: stä 6,5: een tai alempaan, mikä tekee veden mausta happaman.
Hajun tai maun muutos osoittaa yleensä, että suodatin on melkein loppu. Mittaa suodatetun veden TDS-arvo. Jos se on 006 tai korkeampi, on aika vaihtaa suodatin. Jos TDS-lukema on 001, mutta vesi maistuu happamalta, harkitse suodattimen vaihtamista vähän aikaisemmin. Joka tapauksessa suosittelemme mittaamaan vettä jokaisen täyttökerran jälkeen, kun lukema on 001, ja korvaamaan, kun saat lukeman 006.

Todennäköisin syy on, että HOLD-toiminto on päällä. Tämä toiminto pitää mittauksen näytöllä, jotta voit lukea sen syöttäjän ulkopuolella. Mittarimallista riippuen näyttö näyttää HOLD, kun tämä toiminto on aktivoitu. Voit poistaa sen käytöstä painamalla uudelleen HOLD-painiketta. Yritä sitten uudelleen. Tämän pitäisi ratkaista se.

Paristot ovat saattaneet loppua ( 2x LR44 – tyypistä riippuvainen ). Nämä paristot tulisi vaihtaa määräajoin. Löydät paristolokeron mittarin yläosasta korkin takaa. Voit avata osaston veitsellä. Yritä uudelleen paristojen vaihtamisen jälkeen.

Emme suosittele TDS-mittarin säilyttämistä jääkaapissa, koska jääkaapin kosteus voi aiheuttaa paristojen hapettumisen.

Löydät TDS-mittarisi napsautettuna pakkauksen styroksivaahtoon.

Asiakaspalveluosastomme auttaa mielellään. Ota yhteyttä meihin service@zerowater.eu

Tilaamalla kerran kuukaudessa lähettämämme uutiskirjeen saat alennuskoodien ja ajankohtaisen tiedon lisäksi e-kirjan MIESVOIMAA! Opas testosteronitason parantamiseen