Puhtaan veden merkitys

Kaikki tietävät veden merkityksen ihmiselle. Ihminen pärjää ilman ruokaa jopa viikkoja, mutta ilman vettä vain jonkin päivän. 70% ihmiskehosta on vettä. Kyseessä on hyvin tärkeä rakennusaine, minkä laatu vaikuttaa välittömästi siihen, miten ihmisen keho ja sitä kautta mieli voi.

onnelinen perhe voi hyvin
kuvituskuva

Likainen juomavesi on suurin lapsikuolleisuuden syy maailmassa. Kaikki kauhistelevat köyhissä oloissa elävien vaihtoehdottomuutta käyttää sitä vettä mitä siellä on saatavilla – oli se minkä väristä ja hajuista tahansa. Kaivo onkin usein yksi ensimmäinen asia, mikä syrjäiseen kylään kehitysyhteistyövaroilla rakennetaan – vesi kun vaikuttaa kaikkeen elämään.

Harva kuitenkaan kauhistelee täällä Suomessa tarjottavan veden laatua. Täällähän on maailman paras juomavesi mitä tulee suoraan hanasta – vai onko?

Meidän perheemme muutti kaupungista maalle joitakin vuosia sitten. Yksi tärkeimmistä asioista paikan valinnassa oli oma rengaskaivo ja pitkä etäisyys mahdollisiin saastuttajiin. Ajatuksen tasolla olin tiedostanut mahdolliset kunnallisen veden kemikaalit ja sen, että yhteiskunnallisessa häiriötilanteessa oma kaivo olisi se mikä varmistaisi veden saamisen jatkuvuuden, vaikka kunnallisen veden jakelussa tulisi häiriöitä. Jotakin outoa kuitenkin tapahtui hyvin äkkiä.

Menin eräänä päivänä kylämme kahvilaan ja join lasin vettä. Hui kauhistus. Kun olin tottunut juomaan vettä, mitä ei oltu puhdistettu kunnallisessa vedenpuhdistamossa erilaisilla kemikaaleilla, maistoin kaiken outouden, mikä ei ollut vettä.

Kaivo kuivui

Seuraavana kesänä meillä kävi hassusti. Kaivo kuivui. Jouduimme hakemaan juomavettä palolaitoksen hanasta. Vaihdoimme äkkiä pullotettuun lähdeveteen, koska kunnallisen veden maku oli jotain aivan muuta kuin vettä. Pari viikkoa sitten vierailin kaupungissa talossa, missä oli viime vuonna tehty putkiremontti – kaiken piti talon puolesta siis olla kunnossa. Maistoin lasillisen vettä, mutta maistoinkin kloorin ja jonkinlaisen määrän muita kemikaaleja.

Täällä Suomessa juomavesi on sen laatuista ettei sen aiheuttamaan ripuliin kuole lapsia välittömästi, mutta entä näiden kaikkien veteen kuulumattomien kemikaalien pitkäaikaisvaikutukset?

Vitamiinit nega- lux

Mille kuulostaisi aamun monivitamiinin kyljessä pieni kapseli klooria, fluoria ja x ja x kemikaalia? Taitaisi jäädä monelta ottamatta. Mutta monivitamiini kuitenkin huuhdellaan alas ”maailman parhaalla” hanavedellä?

Paljon olen tuudittautunut ajatukseen, että meidän oma lähdevesilaatuinen kaivomme antaa meille puhdasta ja raikasta vettä, aina. Mutta näinhän se ei välttämättä tule olemaan. Oma kaivo voi syystä tai toisesta kuivua tai saastua. Porakaivoa en missään nimessä haluaisi, koska tälläkin alueella Suomessa esimerkiksi radonin läsnäolo porakaivovedessä on hyvin todennäköistä.

Preppaus on etukäteen varautumista

Preppaushenkisenä ihmisenä koen että minun tulisi varautua tilanteeseen, missä puhdasta vettä emme saisi lainkaan. Olen ajatuksissani miettinyt hätävaraksi esimerkiksi Life Straw -pillejä tai pulloja. Mutta nehän vain suodattavat eivätkä puhdista. Kunnollinen vedenpuhdistin, millä saisi isokin perhe riittävästi puhdasta juomavettä joka päivä on mielestäni yksi preppaustarvikkeiden tärkeimpiä asioita.

Ja jos asuisin kunnallisen veden alueella tai kotona olisi porakaivo kokisin vedenpuhdistimen hankinnan olevan välttämätön investointi omaan ja perheeni terveyteen tässä ja nyt, kuten kehitysmaassa kaivo on ripulista kärsiville kyläläisille.

Henriette Valkonen

Berkey vedenpuhdistin.
Vedenpuhdistaminen.com

Tilaamalla uutiskirjeemme saat alennuskoodien ja ajankohtaisen tiedon lisäksi e-kirjan MIESVOIMAA! Opas testosteronitason parantamiseen

Samankaltaiset artikkelit