Puhtaan vedenjuomisen merkitys jää usein huomiotta.

Miksi suodattaa ja miten

Miksi suodattaa vesijohtovettä? Vesijohtovesi voi sisältää erilaisia epäpuhtauksia kuten klooria, raskasmetalleja, lääkejäämiä ja bakteereita. Siksi on tärkeää suodattaa vesijohtovesi ennen sen käyttöä. Tässäkin kirjoituksessa hahmottelemme vesijohtovedessä löydettyjä erityyppisiä epäpuhtauksia ja selitämme erilaisia suodatusmenetelmiä, jotka ovat hyviä kotikäyttöön.

Uskomme vahvasti veden puhtauteen liittyvien epäkohtien korjaamiseen ja myös siihen, että asia nousee yhä enemmän keskusteluihin lähitulevaisuudessa. On tietoa ja on luuloa, puheet vetemme epäpuhtauksista ovat tietoa.

Oikealla pullovettä, vasemmalla hanavettä – arvot kerrotaan videolla.

Vesijohtovedestä löytyvät epäpuhtaustyypit ja miksi ne tulisi suodattaa

Vesijohtovesi sisältää erilaisia epäpuhtauksia, joilla voi olla vaikutusta terveyteesi. Klooria käytetään yleisesti julkisten vesivarantojen desinfiointiin, mutta se voi kuivattaa ihoa ja hiuksia, varsinkin isommilla pitoisuuksilla. (Suihkusuodattimista saatu palaute on ollut, etenkin naisilta, että iho ja hiukset ovat paremmassa kunnossa).Lisäksi kloorin sivutuotteet ovat tunnettuja syöpää aiheuttavia aineita, mikä tarkoittaa, että ne lisäävät syövän riskiä ajan myötä.

Astmakohtaukset sekä lapsilla ja aikuisilla saattavat johtua kloorin imeytymisestä nopeasti verenkiertoon hengittämällä ja ihon läpi imeytymisellä, kun sille altistutaan suihkussa tai vaikka uima-altailla. Kloorista on kirjoitettu paljon toisissa artikkeleissamme.

Mitä muuta puhdistettavaa on

Raskasmetallit, kuten lyijy ja arseeni, voivat olla myös vesijohtovedessä teollisuuden valumisen tai vanhojen putkien korroosion vuoksi. Nämä metallit voivat kertyä kehoomme ajan myötä ja aiheuttaa vakavia terveysongelmia, mukaan lukien munuais tai neurologisia vaurioita. Lisäksi bakteereja kuten E coli tai Giardia, löytyy myös yleisesti suodattamattomasta vesijohtovedestä, joka voi aiheuttaa erilaisia maha -suolikanavan sairauksia. Näistäkin lisää erikseen toisissa artikkeleissamme. Syitä miksi suodattaa vesijohtovettä on siis useita.

Miksi suodattaa vesijohtovettä
Miksi suodattaa vesijohtovettä

Erilaisia suodatusmenetelmiä kotikäyttöön – 5 esimerkkiä

Aktiivihiili

Käytettävissä on useita menetelmiä näiden epäpuhtauksien vähentämiseksi tai poistamiseksi vesijohtovedestä kotona. Aktivoidut hiilisuodattimet ovat yksi ja yleisin vaihtoehto. Ne toimivat käyttämällä hiilihiukkasista valmistettua fyysistä estettä saastuttajien, kuten kloorin ja tiettyjen raskasmetallien pysäyttäjinä, kun vesi kulkee niiden läpi.

Käänteisosmoosi

Käänteisosmoosi (RO – reverse osmosis) -järjestelmät käyttävät kalvoa, jossa on pienet huokoset, jotta voidaan suodattaa suuria epäpuhtauksia, kuten bakteereja. Samalla pienemmät molekyylit, kuten liuenneet mineraalit pääsevät läpi, johtaen yhä puhtaampaan juomaveteen kuin pelkästään aktivoiduilla hiilisuodattimilla päästään. Pääasiassa tälläiseen veteen tulee kuitenkin lisätä mineraaleja puhdistuksen jälkeen. Tästä löytyy artikkeli käänteisosmoosista.

Veden tislaaminen

Vesi kuumennetaan höyryllä tai sähköllä höyryksi. Nykymittapuulla veden tislaus on melko kallis toimenpide. Tislauksen jälkeen vesi voidaan kerätä esimerkiksi haponkestäviin terässäiliöihin, joista voi liueta kromia ja rautaa, tai ihan vain lasipulloon. Tärkein syy veden tislaukseen on nykyisin mikrobien poisto. Sen maku todennäköisesti poikkeaa selvästi vesijohtovedestä. Ei ehkä helpoin tapa kotikäyttöön, mutta mahdollista.

Ultravioletti valo

Ultraviolettivalo (UV) -suodattimet käyttävät UV -valoa tappaakseen haitallisia organismeja, kuten bakteereja tai pieneliöitä, joita voi olla vesijohtovesihuoltossasi ennen kuin ne pääsevät kodin putkistojärjestelmään. Joissain systeemeissä UV ja käänteisosmoosi myös yhdistetään keskenään paremman lopputuloksen saamiseksi.

Hopea

Hopeaionit ja nanohiukkaset voivat vähentää bakteerien ja joidenkin sienten ja virusten määrää vedessä. Hopeaionit sitoutuvat solukalvoon ja estävät DNA:n jakautumisen siten tappaen mikrobin. Hopeaa ei kuitenkaan tule käyttää ensisijaisena vedenpuhdistusmenetelmänä, vaan aina yhdessä toisen menetelmän, kuten hiili- tai keraamisen suodatuksen kanssa. Hopean käyttö vedenpuhdistamisessa – artikkeli

Veden pehmentäminen

Veden pehmentämisjärjestelmiä on saatavana niille, jotka asuvat alueilla, joissa on kovaa (liian korkea mineraalipitoisuus) vesijohtovettä. Nämä järjestelmät käyttävät ioninvaihtoprosessia kalsium- ja magnesiumionien poistamiseen, jotka voivat kertyä keittiölaitteisiin tai putkistolaitteisiin ajan myötä, mikäli liiallinen mineraalipitoisuus jätetään käsittelemättä.

Muita vedensuodatusjärjestelmiä ja ratkaisuja

Saatavana on myös muun tyyppisiä kodinsuodatusjärjestelmiä, kuten alikaivomallit, työtasojärjestelmät ja kokonaiset talosuodattimet sekä suihkusuodattimet, jotka on erityisesti suunniteltu vähentämään kloorille altistumista suihkujen ja kylpyjen aikana. Jokaisella tyypillä on omat edut ja käyttötoiminnallisuutensa tarpeista riippuen.

Yhteenveto

Syitä miksi suodattaa vesijohtovettä on siis niin useita, että se on mielestämme välttämätöntä optimaalisen terveyden kannalta – se auttaa vähentämään tai poistamaan haitallisia epäpuhtauksia vedestäsi – säilyttäen hyödylliset mineraalit. Suodatusjärjestelmien valinnassa yksilöllisiin ratkaisuihin ei ole mitään kaikille yhdensopivaa ratkaisua. Jokaisen tilanne on erilainen, mutta tarve on lähes kaikilla, siksi perusteiden ymmärtäminen auttaa tekemään tietoisia päätöksiä. Päätökseen lisäapua tästä artikkelista.

Nykypäivän edistyneen tekniikan ansiosta on monia vaihtoehtoja kohtuuhintaisista kannuista aina kalliimpiin koko taloyksiköiden ratkaisuhin, joista joku sopii mihin tahansa budjettiin! Joten älä unohda – juo puhdasta ja suodata viisaasti!

Berkey tuotteisiin pääset tästä!

ZeroWater tuotteisiin pääset tästä!

Vedenpuhdistaminen.com

Vedenpuhdistaminen.com

Tilaamalla kerran kuukaudessa lähettämämme uutiskirjeen saat alennuskoodien ja ajankohtaisen tiedon lisäksi e-kirjan MIESVOIMAA! Opas testosteronitason parantamiseen

Samankaltaiset artikkelit