Ftalaattien haitat on syytä huomioida

Monet muovityypit ovat viranomaisten hyväksymiä ja yleisesti tunnustettuja turvallisiksi. Totuus on, että monet muovien sisältämät ainesosat mm. ftalaatit voivat muodostaa merkittävän uhan ihmisten terveydelle.

Tutkimuksissa on havaittu, että ftalaateille altistuminen saattaa olla yhteydessä lisääntymisjärjestelmän häiriöihin, kohonneeseen keskivartalolihavuuteen ja rintasyöpäriskiin, insuliiniresistenssiin, astmaan, autismiin, joihinkin allergioihin sekä käyttäytymishäiriöihin.

Lähde: THL

Ftalaatit ovat yleisiä monissa jokapäiväisissä tuotteissa esiintyviä kemikaaleja ja ne on yhdistetty lukuisiin terveysriskeihin, kuten siittiöiden määrän vähenemiseen ja lisääntyneeseen keskenmenon riskiin. Ftalaatteja on erityisesti muovisissa tuotteissa. Viimeaikaiset tutkimukset ovat myös osoittaneet, että korkea ftalaatille altistuminen voi lisätä riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen jopa 63 %, erityisesti valkoihoisilla naisilla, jotka olivat tutkimuksen alussa ylipainoisia tai lihavia.

However, when you break down the data further, the link between phthalate metabolite exposure and diabetes was only found among white women, not women who identified as Black or Asian. (The paper’s authors say, it’s “unclear what might explain such racial/ethnic differences”.) The association was especially strong for white women who met the BMI criteria for having overweight or obesity at the start of the study.

Lähde: Yahoo

Mitä ftalaatit ovat ja missä niitä on

Ftalaatit ovat eräänlainen pehmitin, jota lisätään moniin tuotteisiin lisäämään niiden joustavuutta ja kestävyyttä, mukaan lukien ruoka- ja juomapakkaukset, henkilökohtaiset hygieniatuotteet ja jopa jotkut vaatetuotteet. Valitettavasti ftalaatteja on vaikea välttää kokonaan ja niitä löytyy monista muistakin kaupallisista tuotteista, kuten vinyylilattioista, sähköjohdoista, voiteluöljyistä ja puutarhaletkuista.

Henkilökohtaisissa hygieniatuotteissa, on usein ftalaatteja.

Ihminen altistuu ftalaateille lähinnä syömällä tai juomalla. Elintarvikkeisiin ftalaatteja voi päätyä prosessoinnin yhteydessä tai irrota elintarvikepakkauksista. Ftalaatteja voi päätyä ruuan raaka-aineisiin myös ympäristöstä. Ftalaattien lähteitä ovat erityisesti rasvaiset ruuat kuten maitotuotteet ja rasvat sekä jonkin verran myös lihatuotteet. Ftalaateille voi altistua jonkin verran myös hengityksen kautta ja erityisesti pienet lapset nielemällä pölyä.

Lähde: THL

Ftalaattien sääntelyä toivotaan, mutta tietoisuus haitoista on vielä vähäistä

Huolimatta ftalaattien altistumiseen liittyvistä selvistä riskeistä, sääntelyvirastot ovat olleet hitaita rajoittamaan niiden käyttöä. Todisteet haitoista kasvavat jatkuvasti ja monet tutkijat näkevät, että sääntelyä ja yleistä tietoisuutta on lisättävä.

  • Sikiöihin ja pieniin lapsiin ftatalaatit vaikuttavat eniten ja ne ovat mies-sukupuolisille haitallisempia.
  • Murrosikäisten kehossa tapahtuvien luonnollisten muutosten takia, myös ftatalaatit vaikuttavat haitallisemmin heihin.
  • Ftalaatit aiheuttavat enemmän haittoja aikuisille naisille kuin miehille. Mahdollisesti tämä johtuu naisten käyttämistä kosmetiikasta ja hygieniatuotteista.

Lähde: WEBMD
Kosmetiikkatuotteissa on usein ftalaatteja.

Ratkaisuja ftalaattien vähentamiseksi

Omien kulutustottumusten tarkastelu ja tarvittava muuttaminen on tärkein lähtökohta. Korvaamalla tuoksuvat pesuaineet ja ihovoiteet hajustettomilla, tai luonnonmukaisesti hajustetutuilla (ei liity suoraan ftalatteihin), ostamalla palvelutiskistä paperiin käärittyjä leikkeleitä valmiiksi pakatun muovin sijaan ja etsimällä ftalaatittomia tuotteita. Muutoksillasi teet turvallisemmista tuotteista osan omaa arkipäivääsi.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että ftalaatit ovat vain yksi monista ympäristökemikaaleista, jotka häiritsevät ihmisen hormoneja ja muuta terveyttä. Tarvitsemme monitahoisen lähestymistavan, joka sisältäisi valtion säädökset niiden käytön vähentämiseksi ja kieltämiseksi, yleisen tietämyksen lisäämisen ja kuluttajatuotteiden avoimemmat sisältömerkinnät.

Kemikalialtistumisemme on valtavaa.

Yhteenvetona sanottakoon todisteiden osoittavan selvästi, että ftalaatit aiheuttavat merkittävän terveysriskin. Meidän on ryhdyttävä toimiin vähentääksemme altistumistamme ja vaadittava sääntelyviranomaisia toimimaan aktiivisemmin suojellaksemme terveyttämme ja hyvinvointiamme. Mutta auttavatko viranomaiset siltikään, kun ovat jo tietoisia ongelmasta vai onko ainoa oikea keino kuitenkin itse vähentää altistusta?

Aiempia artikkeleimme aiheesta ja muita olennaisia aiheita:

Muovit – 7 eri muovityyppiä ja missä niitä käytetään

YK:n mukaan Euroopan ja Amerikan juomavedessä on muovia

Glyfosaateista

Fluorista

Vesijohtovedestä

Lähteitä:

https://www.scientificamerican.com/article/common-chemicals-may-harm-sperm-and-pregnancies-growing-evidence-shows/
https://www.webmd.com/a-to-z-guides/features/what-are-phthalates
https://www.yahoo.com/lifestyle/exposure-high-levels-plastic-compounds-171700965.html

Vedenpuhdistaminen.com

Berkey vedenpuhdistin.
Vedenpuhdistaminen.com

Tilaamalla uutiskirjeemme saat alennuskoodien ja ajankohtaisen tiedon lisäksi e-kirjan MIESVOIMAA! Opas testosteronitason parantamiseen

Samankaltaiset artikkelit