Muovityypit – Haitallisuus ja käyttö


Muovituotteista löytyy kierrätysmerkinnät. Opi lukemaan merkintöjä ymmärtääksesi muoviluokitukset sekä niiden käytön haitat, hyödyt ja myrkyllisyysasteet.


Maailmamme on täynnä erilaisia muoveja. Niistä koituu monenlaista haittaa niin ihmisille kuin luonnollekin. Muovia on eri muodoissa ja joka paikassa ympärillämme. Mikromuovit ovat ongelma vedessämme, mutta emme keskity artikkelissamme vain siihen. Mitä muovi on?

Katso muovituotteitasi tarkemmin. Löydät niiden pohjasta, yläosasta tai sivulta kolmiomaisen kierrätyssymbolin, jonka sisällä on numero väliltä 1-7. Kierrätyssymbolin numero kertoo tuotteessa käytetyn muovityypin, jonka perusteella saamme kuluttajina tietoa muovituotteessa käytetyn muovin ominaisuuksista.

Suosi metalleja ja lasia – 7 muoviluokitusta

Kiteytyksenä alkuun todettakoon, että kierrätysnumeroilla 2, 4 ja 5 merkityt muovituotteet ovat turvallisimpia. Numeroilla 1, 3, 6 ja 7 merkittyjä tuotteita on puolestaan vältettävä. Kaikista muovituotteista voi irrota myrkyllisiä kemikaaleja niiden kuumentuessa tai vahingoittuessa. Mikäli mahdollista, suosittelemme että käytät muovituotteiden sijaan muita materiaaleja, kuten metallia ja lasia. Tämä on tärkeää erityisesti silloin, kun tuote on kosketuksissa elintarvikkeiden kanssa.

1. Polyeteenitereftalaatti (PET)

Polyeteenitereftalaatti on yksi yleisimmin käytetyistä termoplastisista polymeerihartseista. Siitä käytetään myös nimitystä PET/PETE-muovi. Sitä käytetään mm. vesi- ja juomapulloissa, ruokapurkeissa ja -astioissa, salaattikastike- ja öljypulloissa, vaatekuiduissa, suuvesipulloissa.

Polyeteenitereftalaatti eli pet muovi on yleisesti käytössä esimerkiksi limupulloissa.

PET-muoviturvallisuus:


PET-muovi on melko turvallista elintarvikkeiden ja juomien pakkaamiseen.
PETE-muovia käytetään yleisesti vain kerran ennen kierrätystä, koska sillä on huokoinen rakenne ja sen puhdistamiseksi tarvitset vahvoja puhdistusaineita. Nämä tuotteet taas irroittavat syöpää aiheuttavia ainesosia muovista.
Älä koskaan jätä juomapulloja aurinkoon tai lämmitä PETE-muovia, koska se liuottaa myrkyllisiä kemikaaleja!

2. Korkeatiheyksinen polyeteeni (HDPE)

Korkeatiheyksinen polyeteeni on yksi turvallisimmista muovilajeista, jonka lyhenne on HDPE (high-density polyethylene). Sillä on korkea lujuus-tiheyssuhde eli erinomainen kulutuskestävyys. HDPE-tuotteet kestävät kuumennusta ja jäätymistä, joten niitä voidaan käyttää erilaisissa sääolosuhteissa.

Korkeatiheyksinen polyeteeni on käytössä esimerkiksi puhdistusainepulloissa.

HDPE:tä käytetään:

 • kosmetiikka- ja kodinpuhdistusaineiden muovipakkauksissa
 • terassi- ja ulkokäyttöön tarkoitetuissa huonekaluissa
 • leluissa ja leikkipaikkavälineissä
 • putkissa
 • pullokoreissa
 • köysissä
 • vesi-, mehu- ja maitokannuissa

3. Polyvinyylikloridi (PVC)

PVC-muovina tunnettu polyvinyylikloridi on erittäin vaarallinen ja yksi vähiten kierrätettävistä muoveista. Siitä huolimatta PVC-muovi on yhtä laajalle levinnyt kuin PET-muovi. PVC-muovi on vahva ja elastinen materiaali pehmentävien kemikaalien – ftalaattien ansiosta.

PVC-muovit aiheuttavat vakavia ongelmia hormonijärjestelmään. Joitakin muita erittäin myrkyllisiä kemikaaleja, kuten DEHA:ta, voidaan tuottaa koko muovin elinkaaren aikana. Ne vaikuttavat lasten kehitykseen, immuunijärjestelmään ja hormonitoimintaan. Nämä haitalliset kemikaalit aiheuttavat myös syöpää.

PVC muoveja käytetään runsaasti ja se on karsinogeenistä.

PVC-muovin kuumentaminen on erittäin epäterveellistä! Emme suosittele käyttämään muovia ruoanlaittoon tai elintarvikkeiden säilyttämiseen. Tarkasta, että vauvanleluissa ole PVC-muovia.

PVC-muovin käyttökohteita:

Polyvinyylikloridia käytetään mm. suihkuverhoissa, puhdistuspulloissa, putkissa, ruokaöljypulloissa, ikkunoiden ja ovien karmeissa, lattioissa ja kirkkaissa elintarvikekääreissä.

4. Matalatiheyspolyeteeni (LDPE)

Matalatiheyspolyeteenin lyhenne on LDPE (low-density polyethylene). Kyseesssä on kestomuovi ja yksi vanhimmista polyeteenilajeista, jonka käyttöä pidetään melko turvallisena käyttää.

Matalatiheyspolyeteeniä käytetään vaikka muovipusseissa.

Korkeatiheyksiseen polyeteeniin eli HDPE-muoviin verrattuna matalatiheyspolyeteeni eli LDPE-muovi on joustavampaa ja sitä käytetään esimerkiksi:

 • leivän yms. käärepusseissa
 • puristettavissa pulloissa
 • ostoskasseissa
 • pakkausvaahtona
 • tarjottimissa ja astioissa


5. Polypropeeni (PP)

PP-muovi eli polypropeeni on toiseksi eniten valmistettu muovi. Polypropeeni on kevyttä, lämmönkestävää sekä tukevaa ja sitä käytetään erilaisiin pakkauksiin kuten:

 • jogurttipurkkeihin
 • kertakäyttövaippoihin
 • muovipullojen kansiin
 • erilaisiin keittiövälineisiin
 • kertakäyttöastioihin ja -ruokailuvälineisiin
Polypropeeniä on kertakäyttö aterimissa.


Onko polypropeeni käyttö turvallista esimerkiksi mikroaaltouunissa? Mielestämme ei, vaikka yleisesti polypropeenia pidetään mikroaaltokäyttöön sopivana siksi, että kuumennettu tuote ei muuta muotoaan mikroaaltouunissa. Jotkut tutkimukset osoittavat, että jopa mikroaaltouunia kestävä muovi voi aiheuttaa astmaa ja hormonihäiriöitä. Muoviastiat on siis parempi korvata lasilla tai keraamisilla tuotteilla.

6. Polystyreeni (PS)

Polystyreenin lyhenne on PS ja sitä kutsutaan yleisesti styroksiksi. Styroksi on halpa valmistaa sekä kevyttä ja helposti muovattavaa. Styroksia käytetään laajasti pakkauksissa ja eristyksessä. Siitä valmistetaan esimerkiksi:

 • kertakäyttöisiä juoma-astioita
 • CD- ja DVD-koteloita
 • munakennoja ja -laatikoita
 • ruoka-astioita ja kertakäyttöisiä ruokailuvälineitä
 • eristysmateriaaleja mm. rakentamiseen
Polystyreeniä eli styroksia käytetään runsaasti pakkaumateriaalina ja kertakäyttökahvikupeissa.

Styroksin ongelma on sen hauraus: se hajoaa helposti ja kulkeutuu ympäristöön. Styroksinpaloja löytyy rannoilta ja meren eläimistä. Styroksi sisältää styreeniä, joka on haitallista terveydelle ja voi aiheuttaa syöpää.

7. Muu muovi

Muovinkierrätyksessä muulla muovilla tarkoitetaan kaikkia niitä muovilaatuja, jotka eivät vastaa edellä kuvattuja muovilaatuja. Tämä kierrätyssymboli sisältää uudet muovit, biomuovin ja erityyppisistä muoveista koostuvat tuotteet. Tähän luokkaa kuuluu myös polykarbonaatit (PC), jotka sisältävät erittäin vaarallista BPA:ta (bisfenoli A). Vältä PC-merkillä varustettuja tuotteita!

Tähän ryhmään kuuluvia muovituotteita ovat esimerkiksi:

 • urheilupullot ja varusteet
 • autonosat
 • tuttipullot
 • lääketieteelliset ja hammaslääketieteelliset laitteet
 • sähköjohdot
 • muovikannet


Muut muovit on käytössä esimerkiksi urheilujuomapulloissa.

Loppusanat


Vaikka muovin välttäminen nyky-yhteiskunnassa on lähes mahdotonta, yritä parhaasi mukaan valita muita materiaaleja tai vähintäänkin turvallisimpia muovilaatuja.

Muista, että kierrätyssymbolilla 2-4 ja 5. merkityt muovit ovat suhteellisen turvallisia käyttää. Älä kuitenkaan lämmitä niitä tai laita mikroaaltouuniin. Myös kierrätyssymbolilla 1 merkittyä muovia on suhteellisen turvallista käyttää mikäli sitä säilytetään viileässä. Muovituotteita, joiden kierrätysnumero on 3-6 tai 7, tulisi käyttää mahdollisimman vähän. Tämä on tärkeä muistaa etenkin elintarvikekäytössä.

Vedenpuhdistaminen.com

Berkey vedenpuhdistin.
Vedenpuhdistaminen.com

Tilaamalla uutiskirjeemme saat alennuskoodien ja ajankohtaisen tiedon lisäksi e-kirjan MIESVOIMAA! Opas testosteronitason parantamiseen

Samankaltaiset artikkelit