5 kemikaalia, jotka haluat poistaa juomavedestäsi

Mietitkö mitä vettä hanastasi tai kaivostasi juot? Voi hyvin olla, että muutakin kuin puhdasta vettä. Vaikka Suomessa valvotaan vedenlaatua tarkasti ja siten oletetaan, että suomivesi on “puhtainta maailmassa”, onko se sitä? Tämä jää käyttäjien omien tutkimusten varaan ja tässä esittelen muutaman tutkittavan aineen – kemikaaleja, jotka eivät kuulu puhtaaseen juomaveteen.

Viisi vetesi mahdollista kemikaalia (linkit viralliseen lähteeseen)

1. TTHM (TRIHALOMETAANIT) Kemikaali, jonka lyhenne jo pelottaa. TTHM:t ovat syöpää aiheuttavia epäpuhtauksia, joita muodostuu vedenkäsittelyn aikana, erityisesti kloorin osalta. Tämä epäpuhtaus hajoaa neljäksi kemikaaliksi: kloroformiksi, bromidikloorimetaaniksi, dibromikloorimetaaniksi ja bromoformiksi. Mutta toistaiseksi TTHM on yksinkertaisin tapa ilmaista se. Luonnollisesti aineen määrää säädellään, koska se on karsinogeeni, mutta sitä kuitenkin vedessämme on.

2. PERFLUOROOKTAANIsulfonaatti (PFOS) PFOS on osa suurempaa ryhmää perfluorattuja kemikaaleja, joita käytetään yleisissä kulutustuotteissa. Tämä epäpuhtaus liittyy vakaviin haitallisiin vaikutuksiin ihmisillä, kuten maksavaurioihin, kilpirauhasen muutoksiin, syöpään ja muihin. Pelottavinta on, että ne kerääntyvät ihmiskehoon, emmekä toistaiseksi ole löytäneet keinoa poistaa niitä ympäristöstä ja ihmisistä.

laboratorio pulloja, joilla tutkitaan kemikaaleja vedessä.

3. DIKLORIETIKKAHAPPO “Tähti” viiden halogeenietikkahapon ryhmässä, dikloorietikkahappo on sivutuote, kun vettä desinfioidaan kloorilla tai muilla kemikaaleilla. Tämä epäpuhtaus lisää erityisesti riskiäsi sairastua syöpään ja se on yhdistetty myös raskausongelmiin.

4. KROMI-6 Kromi-6 on perimämyrkyllinen (vahingoittaa geneettistä koodia) syöpää aiheuttava aine, jota esiintyy muuallakin juomavedessä ei pelkästään hanavedessä. Se on enimmäkseen teollisuuden saastetuote (sähkövoimaloiden jäähdytysneste), mutta sitä voi esiintyä myös luonnollisesti pohjavettä saastuttavissa mineraaliesiintymissä. Kromi-6 tunnetaan myös “Erin Brockovich” tapauksesta ja se on yhdistetty lukemattomiin terveysongelmiin, kuten maha- ja suoliston kasvaimiin rotilla ja hiirillä sekä mahasyöpään ihmisillä.

5. NITRAATTI Tämä on lannoitekemikaali, joka saastuttaa julkisia vesistöjä maatalouden ja kaupunkien valumien kautta. Tämä valuma poistuu kunnallisista jätevedenpuhdistamoista sekä sakosäiliöistä. Nitraatti on yksi yleisimmistä juomaveden epäpuhtauksista, ja liiallisella määrällä on huomattavia haitallisia vaikutuksia vauvoille, mukaan lukien hapenpuute sekä syövän lisääntyminen aikuisilla.

MITÄ TEHDÄ?

Etsi tietoa aktiivisesti hanaveden ja kaivoveden sisältämistä aineista alueellasi. Oma tutkimus ja kiinnostus aiheeseen on tärkeää ja vaikka isommassa kuvassa, et asiaan voi vaikuttaakaan, voit vaikuttaa omaan veteesi.

Berkey Water Filter tulee laatu edellä turvallisuus vierellään mukaan, oli tarve sitten mökin, kodin tai lomamatkan vedenpuhdistukseen. Varmistat omaan tilanteeseesi sopivan ratkaisun ja otat haltuusi vetesi laadun.

Berkey vedenpuhdistin.
Vedenpuhdistaminen.com

Tilaamalla uutiskirjeemme saat alennuskoodien ja ajankohtaisen tiedon lisäksi e-kirjan MIESVOIMAA! Opas testosteronitason parantamiseen

Samankaltaiset artikkelit