Veden puhdistaminen hopealla – toimiiko se?Hopean historiallinen käyttö vedenpuhdistuksessa ja säilönnässä

Hopean käyttäminen vedenpuhdistukseen on melko yksinkertaista ja ollut käytössä jo tuhansia vuosia.

Hopean lääketieteellinen käyttö eKr.
Herodotos, historian isä, kertoo, ettei persialainen
kuningas, mukaan lukien Cirrus, joisi vettä, jota ei ollut
kuljetettu hopeasäiliöissä, jotka pitivät veden tuoreena
vuosia. Tämä oli erityisen tärkeää sotilaallisissa konflikteissa,
joissa makeaa vettä luonnollisista lähteistä ei ollut helposti saatavilla. Muinaisten foinikialaisten, kreikkalaisten, roomalaisten, egyptiläisten,
ja muiden on myös kirjattu käyttäneen hopeaa yhdessä tai toisessa muodossa
ruoan ja veden säilyttämiseksi.

Lainaus: J. Wesley Alexander Article in Surgical Infections · heinäkuu 2009
Hopean käyttöä vedenpuhdistamisessa on hyödynnetty jo tuhansia vuosia.
Hopealla on käyttöarvoa myös vedenpuhdistuksessa.

Hopeankäytön toimintaperiaate vedenpuhdistuksessa

Hopeaionit ja nanohiukkaset voivat vähentää bakteerien ja joidenkin sienten ja virusten määrää vedessä. Hopeaionit sitoutuvat solukalvoon ja estävät DNA:n jakautumisen siten tappaen mikrobin. Hopeaa ei kuitenkaan tule käyttää ensisijaisena vedenpuhdistusmenetelmänä, vaan aina yhdessä toisen menetelmän, kuten hiili- tai keraamisen suodatuksen kanssa.

Mikäli luulet, että vedessäsi on bakteereja ja ettei se kelpaisi juotavaksi sellaisenaan, voisitko harkita hopean käyttöä? Mikä hopean muoto on paras, miten hopea puhdistaa vettä ja mitä tuotteita kannattaa harkita kotikäyttöön?

Hopea on bakteriostaattista,


mikä tarkoittaa, että se estää bakteereja kasvamasta ja lisääntymästä. Tutkijat havaitsivat, että hopea estää bakteerien DNA:ta uusiutumasta, mikä estää bakteereja lisääntymästä ja pienentää bakteeripopulaatioiden kokoa vedessä. Nämä antibakteeriset tai antimikrobiset ominaisuudet ovat vaikuttaneet hopean käyttämiseen bakteerien ja levien kasvun hillitsemiseen.

Juomaveden puhdistamiseen käytetään kahta hopeatyyppiä:
Hopea-ionit / ioninen hopea
Hopean nanohiukkasia

Hopea-ionit valmistetaan yleensä hopeasuoloista, kuten hopeanitraatista tai hopeakloridista, mutta myös kemiallisesti. Nämä kaksi hopeatyyppiä puhdistavat vettä käytännössä samalla tavalla – tappamalla mikrobeja. Ionisen hopean on osoitettu onnistuneesti vähentävän monia bakteereja vedessä, mukaan lukien:

Berkeyn apuna käytämme hopeakolikoita, veden ollessa hyvin likaista.
Hopeakolikoita Berkeyn yläsäiliössä (“likainen vesi”).

Käytössä monissa vedensuodattimissa


Hopean eri muotoja käytetään vedenpuhdistusjärjestelmissä, joissa on, aktiivihiilisuodattimet (rakeinen ja jauhemainen hiili), keraamiset suodattimet tai hiilisuodattamet.
Hopeaa käyttäviä hiilisuodattimia löytyy hanasuodattimista, vedensuodatinkannuista, jääkaapin suodattimista ja käänteisosmoosijärjestelmistä.

Monissa kaupallisissa vesisuodattimissa käytetään hopeananopartikkeleita (hiukkasia, joiden halkaisija on 1–100 nanometriä) yhdistettynä aktiivihiileen, bakteerien torjumiseksi. Tiedetään, että vaikka aktiivihiili poistaa tehokkaasti monia epäpuhtauksia, se ei tapa bakteereja. Siksi on yhdistetty hopeaa hiilisuodattimiin, jolla bakteerit myös eliminoidaan.

  • Aktiivihiilisuodattimet poistavat erittäin tehokkaasti epäpuhtauksia, kuten raskasmetalleja ja tarjoavat myös pieniä huokostiloja bakteerien kiinnittymiselle, mutta eivät tapa niitä. Suodattimeen kyllästetty hopea tappaa bakteerit ja tekee vedestä juomakelpoista.
  • On tärkeää tietää, että hiilisuodattimien, joissa ei ole hopeaa, on osoitettu lisäävän bakteerien määrää vedessä. Linkki Effects of silver in water, Gregory D. Jennings lokakuu 13, 2010
  • Tämä johtuu siitä, että suodatin voi tarjota niille täydellisen kasvualustan. Investointi suodattimeen, joka sisältää myös hopeaa, on yksi tapa välttää tämä ongelma ja parantaa juomavetesi laatua.

  • Keraamiset suodattimet. Keraamisissa suodattimissa käytetään usein hopean nanohiukkasia, ja ne sisältävät tyypillisesti kaksi säiliötä. Yläsäiliö, joka on valmistettu keraamisesta, suodattaa läpi kulkevan veden käyttämällä pieniä reikiä lian, roskien, kemikaalien ja jopa bakteerien suodattamiseksi.
  • Hopeananohiukkaset, jotka on kyllästetty keramiikkaan tai lisätty päällystettyyn keramiikkaan, auttavat sitten tappamaan vedessä olevat taudinaiheuttajat ja bakteerit. Hopeaa lisätään, kun keramiikan eri komponentteja sekoitetaan ja ennen kuin se kuumennetaan sen kovettamiseksi.
Berkeyn puhdasvesisäiliössä hopeakolikot parantavat veden säilyvyyttä.
Hopeakolikoita Berkeyn alasäiliössä (puhdasvesisäiliö).

Hopean vaikutustavoista

  • Hopeaionit ja nanohiukkaset vaikuttavat bakteerien solukalvoissa olevien proteiinien kanssa haitaten niiden toimintaa
  • Tunkeutuu bakteerisoluihin ja vahingoittaa niiden DNA:ta
  • Sitoutuvat bakteerien pintaan muuttaen solukalvojen ominaisuuksia
  • Hopea-ionit voivat jopa rikkoa bakteerin solukalvon ja pysäyttää solujen jakautumisen, siten estäen bakteereja lisääntymästä
Hanaveden puhdistaminen on varmistumista juomasi veden laadusta.
“kun joku tarjoaa puhdistamatonta hanavettä”

Omassa käytössämme on Berkeyn omien suodattimien lisäksi nuo hopeakolikot (artikkelikuvissa). Tätä käytämme lisäapunamme jos vesi on erityisen epävarmaa laadullisesti, jotta saamme mahdollisimman laadukasta vettä juodaksemme. Artikkelin yhtenä tarkoituksena on lisätä ihmisten tietoisuutta käytössä olevista keinoista veden laadun parantamiseksi, mikäli tilanne Suomessa muuttuu radikaalisti heikompaan suuntaan, myös vesihuollon osalta.

Berkeyn puhdistusperiaatteesta lisää täältä.

Artikkelissa käytetty lähteenä Theresa Orrin Uncategorized kirjoitusta sekä J. Wesley Alexander Article in Surgical Infections – heinäkuu 2009 ja Effects of silver in water, Gregory D. Jennings lokakuu 13, 2010 sekä oman tiimimme asiantuntemusta

Vedenpuhdistaminen.com

Berkey vedenpuhdistin.
Vedenpuhdistaminen.com

Tilaamalla uutiskirjeemme saat alennuskoodien ja ajankohtaisen tiedon lisäksi e-kirjan MIESVOIMAA! Opas testosteronitason parantamiseen

Samankaltaiset artikkelit