Terminä veden suodattaminen on käytetympi, mutta eroja on siinä miten termit tulisi käsittää

Mitä eroa on veden puhdistamisella ja veden suodattamisella? Veden puhdistaminen on päämäärä, vaikka suodattaminenkin on jo hyödyllistä.

Vedenpuhdistaminen.com

Veden suodattaminen on yleistermi, joka kertoo että vettä suodatetaan jonkun apuvälineen kautta. Voit suodattaa järvivettä pikkukivistä ja kepeistä esimerkiksi pyyhkeen läpi. Tai voit suodattaa vaikka kahvia suodatinpussin läpi, jotta purut jäävät suodatinpussiin, mutta liuennut kahvi valuu kahvipannuun.

Suodattaminen voi pitää sisällään puhdistamisen, mutta se voi myös olla kuten ylemmissä esimerkeissä, eli vettä ei voida pitää puhtaana! Ensimmäisessä esimerkissä kaikki pieneliöt ja mahdolliset kemikaalit ovat yhä vedessä. Toisessa esimerkissä kahvi on suodatettavaksi, ilman poroja juotavaksi, tarkoitettu tuote – eikä tietenkään tarkoitettu puhdistettavaksi takaisin pelkäksi vedeksi.

Veden suodattaminen eri välinein, on joka tapauksessa liike oikeaan suuntaan eli kohti puhtaampaa vettä. Suodattamalla saat suodatettua vettä, joka oikeilla laitteilla voi myös tarkoittaa puhdasta. Suodattaminen on siis yleistermi, jonka “alaisuuteen” puhdistaminenkin kuuluu.

Vedensuodattimista tarkemmin

Vedensuodattimet, kuten hanaan kiinnitettävä tai pöytäkannu eivät pääsääntöisesti ole puhdistimia. Näissä lisänä voi käyttää vaikka hopeaa kannun pohjalla, mutta hopea ei poista esimerkiksi jäljelle jääneitä raskasmetalleja. Vedensuodattimet poistavat osan epäpuhtauksista, mikä saattaa riittää, riippuen suodatettavan veden lähtökohtaisesta puhtaudesta.

Oikein puhdistettu vesi on aina juomakelpoista. Suodatettu vesi on yleisesti parempaa kuin suodattamaton, mutta ei välttämättä puhdasta. Hyvä suodatin poistaa vedestä esimerkiksi kloorin jo melko hyvin ja esimerkiksi suihkussa tämä on olennaista. Siitä lisää artikkelisarjassa: https://vedenpuhdistaminen.com/tiesitko-etta-suihkussa-hengitat-sinappikaasua-klooria/

Mieti oman käyttötarpeesi mukaan, riittääkö pelkkä suodatin vai tarvitsetko järeämpää puhdistinta, kuten käänteisosmoosilaitetta tai Berkey-vedenpuhdistinta. Toki käyttövesi kannattaa tutkia, oli sitten kyseessä kunnallinen vesi tai oman kaivon vesi.

Mukaan otettava puhdistin, kuten Berkey, sopii periaatteessa kaikkialle. Matkalle, mökille ja kotiin käy sama Berkeyn puhdistin, mutta sen avulla ei voi suodattaa merivettä. Berkeytä on käytetty kriisialueilla veden puhdistukseen, jos vaikka myrsky on pilannut julkisen juomaveden tai kaivot ovat saastuneet. Tämä puhuu luottamuksesta puhdistustehoa kohtaan ja merkin tunnettuudesta maailmalla, sekä sen käytön helppoudesta.

Riippumattomien tutkimusten mukaan Berkey poistaa vedestä myrkyt, bakteerit ja virukset. Tehokas järjestelmä puhdistaa myös järvistä, joista ja puroista otetun veden. Jos siis lähelläsi on järvi, et voi kärsiä juomaveden puutteesta!

Juuri siksi Berkey on suosittu kriisialueilla. Berkey on myös Yhdysvaltojen armeijan tutkima ja hyväksymä vedenpuhdistin.

Berkey vedenpuhdistin sopii kotiin, mökille, toimistoon, veneeseen, matkailuautoon, ja kriisitilanteisiin. Helposti liikuteltavana se toimii myös matkoilla.

Vedenpuhdistaminen.com

Meriveden suodatusta ja puhdistusta varten tarvitset esimerkiksi käänteisosmoosilaitteen, jossa on tarvittavat lisäosat meriveden puhdistukseen. Käänteisosmoosilaitteilla saat järvestä, merestä tai joesta johtoa pitkin juoksevaa puhdasta vettä käyttöpaikkaasi.

Suodatettu vesi

Suodatettua vettä on pääsääntöisesti vesijohtovesi ja pullovesi. Näistä on suodatettu pois epäpuhtaudet, jotka voivat tehdä juomavedestä vaarallista. Useimmat suodatusprosessit poistavat vesijohtovedestä monia epäpuhtauksia, kuten lääkejäämiä, mutta silti lopputuotteeseen saattaa näitä jäädä pieniä määriä. Jotkut tekijät voivat vaikuttaa suodatusprosessin toimivuuteen, kuten esimerkiksi putkistojen ikä. Pullotettu vesi käy myös suodatusprosessin läpi, vaikka poistettavien epäpuhtauksien määrä ja tyyppi voivatkin vaihdella suuresti. Huomattavaa on, että kun epäpuhtaudet poistetaan ja vesi pakataan juomapulloihin, voi vesi ottaa itseensä uusia haitallisia kemikaaleja. Täältä löydät artikkelin muoveista ja täältä lisää tietoa muovien sisältämistä haitallisista kemikaaleista.

Puhdistettu vesi

Puhdistettu vesi käy myös suodatusprosessin läpi, mutta tämä sisältää yleensä ylimääräisten haitallisten hiukkasten poistamisen. Puhdistetusta vedestä poistetaan taudinaiheuttajat, kuten bakteerit. Puhdistetusta vedestä poistetaan myös esimerkiksi loiset ja sienet sekä muut epäpuhtaudet, kuten kloori ja metallit. Puhdistettua vettä voidaan pitää parempilaatuisena kuin “vain” suodatettua hana- tai pullovettä.

Sanotaan, että on parempi varoa kuin katua. Puhtaan veden osalta, et häviä mitään, jos juot ja käytät puhtaampaa vettä. Lisäksi jos kuitenkin tapahtuisi jotain ettei vesihuoltomme toimisi kunnolla, olisit varmasti paremmassa tilanteessa läheistesi kanssa.

Tästä Berkey!

Tästä ZeroWater!

Vedenpuhdistaminen.com

Berkey vedenpuhdistin.
Vedenpuhdistaminen.com

Tilaamalla uutiskirjeemme saat alennuskoodien ja ajankohtaisen tiedon lisäksi e-kirjan MIESVOIMAA! Opas testosteronitason parantamiseen

Samankaltaiset artikkelit