Bakteerit ja kemikaalit saastuttavat joskus yksityisiä kaivoja ja vesijohtovettä niin paljon, että ne sairastuttavat ihmisen. Käymme läpi kuinka julkinen vesi sekä yksityiset kaivot saastuvat ja kuinka saat selville, onko vedessäsi vaarallisia bakteereita tai kemikaaleja.

Kunnallinen vesijohtovesi on viranomaisten toimesta valvottua ja säännösteltyä, mutta se voi saastua siitä huolimatta.


Juomaveden laatua julkisissa vesijärjestelmissä on säädelty ja vedessä oleville bakteereille ja kemikaaleille on asetettu rajoja. Siitä huolimatta vaaralliset ja haitalliset bakteerit sekä kemikaalit voivat joskus saastuttaa juomavettä. Bakteerit ja kemikaalit voivat päästä veteen sen alkulähteellä (esimerkiksi pohjaveteen, järvien tai jokien veteen) tai veden kulkiessa jakelujärjestelmän läpi sen jälkeen, kun vedenkäsittelylaitos on jo poistanut bakteerit ja kemikaalit lähdevedestä (jonne myös lisätään kemikaaleja).

Likaista vettä juomamukissa.

Vesilaitokset testaavat ja käsittelevät bakteereita ja kemikaaleja juomavesijärjestelmissään, mutta riittääkö se?

Joillekin ihmisryhmille sairastuminen on todennäköisempää

Suurimmassa sairastumisvaarassa ovat:

 • nuoret lapset
 • raskaana olevat naiset
 • ikäihmiset
 • ihmiset, joilla on heikentynyt immuunijärjestelmä, jokin lääketieteellinen häiriötila tai jotka saavat kemoterapiahoitoa jne.

Kuinka vesi saastuu


Kuten jo mainittua bakteerit ja kemikaalit voivat päästä juomaveteen joko veden lähteellä tai jakelujärjestelmään senkin jälkeen, kun vesi on jo käsitelty. Veden saastumiseen voivat olla syynä:

 • lannoitteet, torjunta-aineet tai muut kemikaalit, joita on levitetty viljelysmaille
 • keskitetty ruokinta, esimerkiksi suurilla teollisuuseläintiloilla
 • valmistustoiminnot – esimerkiksi tehtaat
 • viemärien ylivuoto
 • myrskyjen levittämä likainen vesi
 • villieläimet
 • kivet ja maaperä, joissa on luonnostaan kemikaaleja ja mineraaleja, kuten arseenia, radonia ja uraania
 • halkeamat vesiputkissa tai muut ongelmat jakelujärjestelmässä
Maatilojen valumavedet sattavat saastuttaa kaivosi.

Vesijohtovesiä yleisimmin saastuttavat sekä sairauksia aiheuttavat bakteerit ja kemikaalit

Bakteerit:

Cryptosporidium Legionella

Kampylobakteeri Norovirus

E. coli O157 Rotavirus

Enterovirus Salmonella

Giardia Shigella

Hepatiitti A -virus


Kemikaalit:

 • arseeninitraatti
 • kupari
 • fluori
 • radon

Yksityiset kaivot ovat omalla vastuulla


Yksityiset kaivonomistajat ovat vastuussa vetensä testaamisesta. Jos sinulla on yksityinen kaivo, testaa se vähintään kerran vuodessa ongelmien, puhtauden, kolibakteerien, nitraattien ja muiden paikallisesti huolta aiheuttavien bakteerien tai kemikaalien varalta.

Tarkastamalla kaivosi myös tulvan jälkeen tai jos epäilet ongelmaa (esimerkiksi maku- tai hajumuutoksia). Bakteereita ja kemikaaleja voi päästä kaivoihin tulvimisen seurauksena, varsinkin jos kaivot ovat matalia, kaivettuja tai porattuja tai ne ovat olleet tulvaveden peitossa päiviä tai viikkoja.

Jos vesi on saastunutta (eli siinä on vaarallisia bakteereita tai kemikaaleja), älä juo sitä. Ota yhteyttä terveysviranomaisiin saadaksesi neuvoja siitä, miten voit tehdä sen juomakelpoiseksi tai puhdista vetesi itse!

Jos yksityisessä kaivossa on haitallisia bakteereita tai kemikaaleja, myös naapureiden vesi voi olla haitallista nauttivaksi, koska kaivosi on todennäköisesti yhteydessä samaan pohjavesilähteeseen (akviferiin). Kerro siis saastuneesta kaivovedestä myös naapurillesi.

On erittäin tärkeää, että voit luottaa veteesi. Käytännössä tämä tarkoittaa, että sinun on puhdistettava vesi itse.

Testaamalla saat selville ongelmakohdat ja puhdistamalla voit varmistua itse, että nautit puhdasta ja laadukasta vettä ilman riskiä.

Alla linkki lähdeartikkeliin

https://www.cdc.gov/healthywater/drinking/contamination.html

Berkey vedenpuhdistin.
Vedenpuhdistaminen.com

Tilaamalla uutiskirjeemme saat alennuskoodien ja ajankohtaisen tiedon lisäksi e-kirjan MIESVOIMAA! Opas testosteronitason parantamiseen

Samankaltaiset artikkelit